NieuwsProjecten

Oudebrugsteeg Portefeuille

NV Zeedijk heeft in 2021 negen beeldbepalende panden in de Amsterdamse Binnenstad gekocht. Het betreft een portefeuille van negen vastgoedobjecten gelegen aan de Oudebrugsteeg, Warmoesstraat en/of Beursstraat, een belangrijke toegangsweg tot het Amsterdamse Wallengebied. Van de negen panden hebben 6 panden een monumentale status.

De aankoop is mogelijk gemaakt door de gemeente Amsterdam en de Rabobank. Het is de eerste grootschalige, strategische aankoop die de gemeente Amsterdam ondersteunt in lijn met de Aanpak Binnenstad. De aankoop heeft als doel om de leefbaarheid van het omliggende gebied te verbeteren door het toeristische aanbod te verkleinen en om te voorkomen dat de panden in de verkeerde handen vallen. Voor deze panden geldt als uitgangspunt dat er een commerciële bestemming op de begane grond en wonen op de verdiepingen wordt gerealiseerd.

De NV Zeedijk is sinds de jaren ’80 actief in de Amsterdamse binnenstad en de aandelen zijn voor circa 80% in handen van de gemeente Amsterdam. Door het juist inzetten van het huurrecht en door lokaal en zeer betrokken beheer is de NV Zeedijk in staat om vastgoed als middel in te zetten om zo een positieve verandering in een straat of wijk mogelijk te maken. Tijdens de eerste lockdown begin 2021 is pijnlijk duidelijk geworden hoe monofunctioneel het omliggende gebied van de Oudebrugsteeg is geworden. Het is voor iedereen duidelijk dat een positieve verandering nodig is. De eerste stap daartoe is nu genomen.

De NV Zeedijk kreeg vlak voor de zomer van 2021 het aanbod om de Oudebrugsteeg-portefeuille te verwerven van de Tourism Group Horeca Vastgoed BV, beter bekend van het verwante Tours & Tickets. Omdat de Oudebrugsteeg fungeert als de eerste toegangsweg tot de Warmoesstraat en het Wallengebied vanaf het Damrak en Centraal Station is de strategische relevantie van de aankoop groot. Met het verwijderen van graffiti in de straat, het opschonen en opknappen van de panden, het toevoegen van betaalbare woningen boven de winkels en het aantrekken van een aantal nieuwe huurders wil de NV Zeedijk een positieve impuls geven aan dit deel van de Amsterdamse binnenstad waar de leefbaarheid onder druk van het massatoerisme de afgelopen jaren zo heeft ingeboet.
Het verzilveren van de economische potentie door het toevoegen van woningen boven de winkels was de eerste stap in de juiste richting.

De aankoop van deze Oudebrugsteegportefeuille sluit naadloos aan op het in december 2020 vastgestelde en geïntegreerde Uitvoeringsprogramma Aanpak Binnenstad van de gemeente Amsterdam. De maatregelen van het geïntegreerde programma Aanpak Binnenstad zijn gericht op de volgende zes prioriteiten:

1.Functiemenging en meer diversiteit
2.Beheer en handhaving
3.Een waardevolle bezoekerseconomie
4.Versterken van de culturele verscheidenheid en buurtidentiteiten
5.Bevorderen van meer en divers woningaanbod
6.Meer verblijfsruimte en groen in de openbare ruimte

 

Persbericht NV Zeedijk 2021