Nieuws

Iconische panden aan de Zeedijk ondergaan toekomstgerichte restauratie

Iconische panden aan de Zeedijk ondergaan toekomstgerichte restauratie

Amsterdam – Woensdag 24 april 2024 tekenden de maatschappelijke vastgoedbeheerder NV Zeedijk en restauratieaannemer Nico de Bont de overeenkomst voor het renoveren van twee historische panden aan de Zeedijk in Amsterdam. De panden Zeedijk 63 – bekend van Café ’t Mandje – en Zeedijk 80 worden duurzaam onder handen genomen. In mei start Nico de Bont met de werkzaamheden die naar verwachting eind dit jaar worden afgerond.

De partijen hebben op de Oudezijds Voorburgwal al eerder succesvol samengewerkt aan de duurzame herbestemming van een historisch grachtenpand. Beide organisaties hechten veel waarde aan sociale duurzaamheid en duurzame impact. “Wij gaan er samen voor zorgen dat dit prachtige maatschappelijke erfgoed, nauw verbonden met de cultuur en geschiedenis van de stad, op een duurzame wijze behouden blijft voor toekomstige generaties. Het blijft een ontmoetingsplek die hoort bij Amsterdam.” aldus Janny Alberts, directeur van de NV Zeedijk.

Zeedijk 63: Café ‘t Mandje

Het bijna 100 jaar oude Café ’t Mandje is een begrip in Amsterdam en daarbuiten, met name voor de LHBTQI gemeenschap. Het is gevestigd op de Zeedijk 63, een historisch pand uit 1760 dat nu toekomstbestendig wordt gerenoveerd. De begane grond ondergaat enkele kleine ingrepen. De toiletgroep van het café wordt uitgebreid en de meterkast wordt vernieuwd. Het hele pand gaat van het gas af. Voor deze werkzaamheden wordt het café tijdelijk gesloten.

De eerste verdieping wordt ingericht als museumstuk dat inzicht geeft in het leven van de vrouw die het café in 1927 oprichtte: Bet van Beeren (‘tante Bet’). Aan de achterzijde wordt een vergaderruimte gerealiseerd in de sfeer van ‘t Mandje. De grootste ingrepen vinden plaats op verdieping 2, 3 en 4. Op elk van deze verdiepingen komt een logement waar bij de renovatie zoveel mogelijk biobased materialen worden toegepast. De kozijnen en de vensters worden vervangen en het dak wordt geïsoleerd. “De sfeer en uitbating van het café in de afgelopen (bijna) 100 jaar zal de komende 100 jaar wat ons betreft hetzelfde blijven” licht Janny Alberts toe.

Zeedijk 80: drie appartementen en bedrijfsruimte

In dit pand uit 1887 op de hoek van de Zeedijk en de Korte Stormsteeg vinden diverse ingrepen plaats. De kelder wordt opnieuw gefundeerd waarvoor een deel van de gevelpui en vloer tijdelijk worden verwijderd. Het pand, met een verhuurbare winkel op de begane grond, wordt volledig gasloos en krijgt zonnepanelen op het dak. Boven de winkel worden drie nieuwe appartementen gerealiseerd. Hierbij wordt ook weer zoveel mogelijk gebruik gemaakt van biobased materialen. Het dak wordt vernieuwd en opnieuw met leien bedekt.

Alleen nog biobased isoleren

“Nico de Bont is gestopt met glas- en steenwol”, vertelt Eddy de Veer, vestigingsmanager van Nico de Bont in Amsterdam. “Niet alleen passen biobased materialen perfect in een monument – het sluit aan bij vroegere bouwwijzen. We zorgen hiermee voor flinke CO2-reductie en bovendien hebben biobased bouwmaterialen zeer krachtige eigenschappen. Faseverschuiving is hier een mooi voorbeeld van, waardoor het binnen veel langer koel blijft tijdens warme dagen. Daarnaast dragen natuurlijke materialen positief bij op het gebied van isolatie, akoestiek, brandwerendheid en vochthuishouding. Allemaal erg belangrijk voor een duurzaam behoud en gezond klimaat in een monumentale omgeving”.

Contactpersoon voor de pers:

  • NV Zeedijk – Natascha Duetz (PR): 06-54357667
  • Nico de Bont – Michiel Vos (projectleider): 073-5189480

Over NV Zeedijk
NV Zeedijk is een organisatie die panden in de Amsterdamse binnenstad koopt, waar nodig opknapt, verhuurt en beheert. Toonaangevend voor NV Zeedijk is dat zij veel aandacht heeft voor de bedrijven op de begane grond. Deze zijn immers beeldbepalend voor de straat én de buurt. Andere wezenlijke kenmerken zijn de kleinschaligheid en het werken op basis van duidelijke normen en waarden. De NV Zeedijk heeft als hoofddoel het economisch herstel van de Zeedijk, met in het bijzonder verbetering van de woon- en werksituatie in het gebied en elders in de binnenstad van Amsterdam. De aandeelhouders zijn Rabobank, Stichting Ymere en de Gemeente Amsterdam. www.nvzeedijk.nl

Over Nico de Bont | TBI
TBI-onderneming Nico de Bont richt zich op restauratie, herbestemming en verduurzaming van grote en kleine monumenten. Met liefde voor het vak en met respect voor historie, mens en omgeving. Innovatie combineren wij moeiteloos met traditioneel vakmanschap. Wij blijven continu in beweging op thema’s als digitalisatie, samenwerking en duurzaamheid. Zo werken wij samen met onze Bontgenoten aan een duurzame toekomst voor ons monumentale verleden. www.nicodebont.nl

  • Historische foto’s (bron: Stadsarchief Amsterdam)
  • Actuele foto’s (fotograaf Arjen Veldt voor Nico de Bont)