Werken op de Zeedijk

BBROOD

Er worden geen Zoete broodjes gebakken op De Zeedijk 66. Wel wordt er in overvloed desem en zuurdesembrood gebakken. Geen gistbrood.

Het assortiment bestaat verder uit: belegde broodjes, tosti’s met kaas en ham-kaas, krentenbolletjes en luxe bolletjes in alle soorten en maten.

De winkel zit er sinds 2008 en wordt vakkundig gerund door Sheira Bhagwan en collega’s. Dagelijks van 07.30 tot 18.00 uur en zondag van 08.00 tot 15.00 uur.

Volgens Sjef Pelsser, buurman, en vaste klant van BBROOD, is Sheila de Ster * van De Zeedijk.

Ze is altijd vrolijk en er is immer tijd voor een praatje, ondanks de ongeveer 216 klanten die zij en haar collega dagelijks bedienen van brood.

Sheira samen met collega Kayleigh…en de buurman van Café-Jazzclub Casablanca, De Zeedijk 26. “Mag ik zo’n overheerlijke tosti, dames?”

Uitgeputte toeristen, die een kopje kunnen drinken in de kleine, maar fijne koffiehoek en haar regelmatig vragen of “het Rijksmuseum nog ver weg is” vindt ze leuke klanten. Met de bewoners van De Zeedijk heeft ze een hechte band. Ze weet inmiddels veel, ze geeft haar vertrouwen. De medewerkers van BBROOD, ook Sheira, wisselen wekelijks van BBROOD locatie in Amsterdam. Dinsdag is haar vaste wekelijke “brood” dag op De Zeedijk.

De klanten, buren van de Zeedijk, willen ook iets zeggen: “Het Speltbrood is van de buitencategorie heel lekker en Sheira hoort vast bij BBROOD op de Zeedijk. “Wij hebben liever niet dat er gependeld wordt”.

*Het gisten van zuurdesembrood gebeurt op een natuurlijke wijze. Meel en water en lang rijzen. Tot ver in de negentiende eeuw was dit overigens ook de enige manier waarop brood werd gemaakt. Gist wordt pas vanaf de Tweede Wereldoorlog gebruikt.