Projecten

Oudezijds Voorburgwal 136

Project Oudezijds Voorburgwal 136

Oudezijds Voorburgwal 136

Duurzaam icoon

Het monumentale grachtenpand op de Oudezijds Voorburgwal 136 wordt verbouwd tot duurzaam icoon. NV Zeedijk kocht het pand in 2018, met als doel het monumentale erfgoed te behouden voor de toekomst. Het rijksmonument, gebouwd in de 18e eeuw, is hard toe aan grootschalige restauratie. Een uitgelezen kans voor het verduurzamen van het volledige pand, en om het te kunnen bestempelen tot hét voorbeeld voor de duurzame verbouwing van de vele monumentale panden in de historische binnenstad van Amsterdam.

 

Het pand door de eeuwen heen

Het pand aan de Oudezijds Voorburgwal 136 kent een rijke geschiedenis. Voordat het pand er gebouwd werd, zat er een bierhandelaar gevestigd op dit adres. In 1733 werd het pand gebouwd in de statige Lodewijk XIV-stijl. Het heeft verschillende functies gehad, zo was het in de jaren ’30 van de vorige eeuw Drukkerij De Hoop en in de jaren ’80 zat er een seksshop. Inmiddels is het een rijksmonument. NV Zeedijk verwierf het pand in de zomer van 2018 met als doel het monumentale erfgoed te behouden voor de toekomst. Het vormde de aanleiding voor het oprichten van Green Light District en vormde tot de verbouwing voorkort het hoofdkantoor van Green Light District.

Duurzame verbouwing

Samen met De Groene Grachten is er een plan gemaakt voor de verduurzaming, dat is uitgewerkt door architectenbureau van Stigt, autoriteit op het gebied van duurzame restauratie en renovatie van monumentale panden. In het ontwerp van het prijswinnende architectenbureau staat duurzaamheid centraal. Op het pand komen zonnepanelen. De ramen, muren en houten balken worden goed geïsoleerd. De gebruikte (isolatie)materialen zijn zoveel mogelijk natuurlijk en biobased. Het pand gaat van het aardgas af en er komt een warmtepomp en vloerverwarming in. Energie wordt daarnaast met behulp van een “groene paal” rechtstreeks uit de grond gehaald.

De verbouwing wordt zo duurzaam mogelijk uitgevoerd. Zo gaat bijvoorbeeld het transport van bouwmaterialen over water met elektrisch vervoer om de kwetsbare kademuren te ontlasten, de overlast op de krappe straat voor de buurt te verminderen en de CO2-uitstoot te beperken. De verbouwing wordt uitgevoerd in samenwerking met aannemer Nico de Bont, gespecialiseerd in de duurzame renovatie van monumenten. De verbouwing duurt tot en met de zomer 2022. In de toekomst komen er appartementen en kantoren in het pand.

Bekijk de video van AT5 over de verbouwing: https://www.at5.nl/artikelen/210905/green-light-district-gaat-eeuwenoude-grachtenpanden-verduurzamen

Wij zullen hier regelmatig updates posten over de duurzame verbouwing van het pand.