Nieuws

Oude Doelenstraat 11

By 22 februari 2016 No Comments

Op 13 december 2009 vierden wij de opening van de Coffee Company op de hoek van de Oude Doelenstraat en de Oudezijds Achterburgwal. Voordat de NV Zeedijk het pand aankocht had het decennia lang plaats geboden aan een gokhal. Door het pand op te knappen liet de NV Zeedijk zien dat het tijd was voor verandering; een nieuwe eigenaar, een nieuwe zaak en renovatie van de bovengelegen woningen.

Tijdens recente opknapwerkzaamheden aan het pand, waarbij dikke lagen verf werden afgebrand van de verticale pilaren, werd er aan de linkerzijde een plaquette van de architect Dhr. Rood zichtbaar.

Ook boven de ramen werden diverse lagen zwarte verf verwijderd van de stalen balken en daaronder werden letters zichtbaar. Hierna werd de werkwijze aangepast en de verf voorzichtig verwijderd.
Het waren de restanten van de naam Modebazar De Doelen. Een modezaak die tot ongeveer 1920 in het pand gevestigd was.

Foto 1

 

 

 

 

 

 

 

 

Monumentenzorg was zeer enthousiast over deze vondst en heeft NV Zeedijk gevraagd de oude letters te behouden en te restaureren. Er is door onze schilder Sander Schooneman een kleur historisch rapport gemaakt. Dit rapport is gearchiveerd bij Monumentenzorg. Daarna zijn alle letters zorgvuldig gerestaureerd. De voorzijde boven de toegangsdeur was te erg vergaan dus die tekst en versierselen zijn aan de hand van de ons bekende afbeeldingen nagemaakt.

Foto 2

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Wij zijn heel trots op dit prachtige pand! En we horen uit de buurt dat deze verandering inspirerend werkt!

P.s. Om er voor te zorgen dat de panden van NV Zeedijk graffiti vrij blijven rijdt Sander iedere maandag een rondje langs de panden waarna hij de eventueel aangebrachte graffiti direct verwijderd.