Verhalen van de Zeedijkers

Mark Menagie (24) & Manon Ootes (24)

Student & Verpleegster, nieuwkomers op de Zeedijk

Mark en Manon zijn de kersverse bewoners van de Zeedijk. Ze woonden eerder slechts 500 meter verderop, maar ervaren een totaal andere sfeer in deze straat. Dat de Zeedijk in de jaren 70 gekenmerkt werd door criminaliteit en verpauperde panden kunnen ze zich dan ook haast niet voorstellen. Ze zijn gek op de échte Amsterdamse panden, de scheve gevels en de oude grachten. Nog gekker zijn ze op hun nieuwe appartement in deze gezellige straat. “Er is altijd wat te doen. Wanneer je naar buiten kijkt is er altijd wat te zien, maar wanneer je de deur dicht doet is het gewoon lekker rustig.”

In de plaatselijke karaokebar, Casablanca, hebben ze al kennis gemaakt enkele buurtbewoners. Met als gevolg dat Mark elke keer weer moet komen optreden met zijn mondharmonica wanneer hij langs de bar loopt. “Je merkt dat iedereen hier het elkaar naar de zin wilt maken, dat is tof!” Voorlopig willen Mark en Manon zeker nog niet weg, vertellen ze met een brede lach op hun zonnige terras.

Weten jullie eigenlijk iets van de geschiedenis?

Het is heel gek om de geschiedenis van de Zeedijk te zien in een documentaire, hiervan zie je nu nauwelijks iets terug. De Zeedijk is een van de drukste maar gezelligste straten van Amsterdam
Manon: Laatst gingen we curry maken en we waren de kokosmelk vergeten, toen liepen we langs een winkel in China town in plaats van naar de Albert Heijn. Erg handig!
Mark: Je merkt dat iedereen hier het elkaar naar de zin wilt maken, dat is tof.

En, al veel buurtbewoners/ondernemers ontmoet?

Mark: In de Casablanca! Een gezellige karaokebar waar ik iedere keer als ik langskom op moet komen treden met mijn mondharmonica. Er is eigenlijk maar een nummer dat ik speel, maar iedere keer wanneer ik kom staat deze alweer aan. Hiervoor woonde we eigenlijk maar een paar straten verderop maar hier voel ik me pas echt thuis, de sfeer is totaal anders. Ondanks dat toeristen hier de hele dag rondlopen, is dat niet hetgeen waar het om draait.
Manon: Er zitten hier veel gezellige barretjes waar ook de echte Amsterdammers komen en niet alleen maar de toeristen.